Обжалване на наказателни постановления

Обжалване на наказателни постановления

Обжалване на наказателни постановления

Получихте наказателно постановление, което според вас е незаконосъобразно и искате да обжалвате, вижте какви са вашите възможности

Акт за установяване на административно нарушение

Преди да ви бъде издадено наказателното постановление, с което се налага съответното административно наказание, трябва да бъде съставен акт за установяване на административно нарушение. Актът може да бъде съставен от служител на КАТ (пътна полиция), от служител на общината и т.н. Актът задължително се подписва от съставителя и поне от един от свидетелите, посочени в него. Същият ви се предявява да се запознае със съдържанието му и да го подпишете. Според закона при съставянето на акт имате право веднага да направите вашите възражения /тоест да посочите защо смятате, че не сте извършили твърдяното нарушение/. Ако не сторите това веднага при съставянето на акта, имате право в 7-дневен срок от подписването му да подадете писмено възражение срещу него, както и да посочите доказателства в подкрепа на вашето твърдение. Липсата на направено възражение в който и да е посочените случай не е фатално за вас, тъй като самия акт не подлежи на самостоятелно обжалване. 

Издаване, връчване и обжалване на наказателното постановление

Наказателното постановление се издава от съответния административнонаказващ орган и ви се връчва срещу подпис. В случай, че не бъдете намери на посочения от вас адрес, а новият ви адрес е неизвестен, наказващият орган отбелязва това върху наказателното постановление и то се счита за връчено от деня на отбелязването.

Наказателното постановление и електронният фиш подлежат на обжалване пред районния съд, в района на който е извършено или довършено нарушението. Сроковете за обжалване на постановлението и за електронните фишове по Закона за движението по пътищата срока е 14-дневен. Обжалването на наказателното постановление и на електронния фиш става чрез наказващия орган, който ги е издал. Важно е да знаете, че по тези производства не се събира държавна такса от съда. Същия е длъжен да разгледа и се произнесе по жалбата ви дори и да не сте намерени на посочения от вас адрес. Личното явяване по дела не е задължително. Съдът след като провери и установи, че жалбата ви е подадена в срок, той  я разглежда и се произнася по нея с решение, с което може да отмени, измени или потвърди обжалваното наказателно постановление. Препис от решението се изпраща на посочения от вас адрес. 

 В случай, че не сте доволни от съдебният акт на районния съд, неговото решение може да бъде обжалвано пред  Административния съд в 14-дневен срок от съобщаването на решението. Решението на Административния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

С новите промени в ЗАНН се предоставя възможността производството пред наказващия орган да приключи и със споразумение. 

Необходимо ли е наемането на адвокат за обжалване на наказателното постановление ?

Ангажирането на адвокат, който да ви изготви жалбата и да ви представлява в образуваното съдебно производство ще гарантира в оптимална степен възможността за отмяна на оспореното постановление. В случай на успешно приключване на съдебното производство с отмяна на наказателното постановление или електронния фиш, съда ще възложи в тежест на  ответната страна / административния орган /, да ви заплати направените по делото разноски за платено адвокатско възнаграждение. 

1 comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *