Развод по взаимно съгласие

Развод по взаимно съгласие

Според действащото законодателство при сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за развод, съпрузите могат да поискат от съдът да прекрати брака им без, същия да издирва причините за това.  

За целта е необходимо да се изготви и внесе молба за развод, в която съпрузите да заявят непоколебимата си воля за развод. Молбата се подписва от двамата молители, като към нея се прилагат в оригинал акта за сключен граждански брак, копия от актовете за раждане на децата и споразумение, с което се урежда: 

1.местоживеенето на децата, упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на децата. (Минималният размер на издръжката за едно дете е ¼ от минималната работна заплата за страната)

  1. ползването на семейното жилище. (Това е жилището, което е обитавано от двамата съпрузи и техните ненавършили пълнолетие деца.) 
  2. издръжката между съпрузите и фамилното име. 

Законът допуска възможност съпрузите да се споразумеят и по другите последиците следващи развода, като например със споразумението страните могат да си поделят и придобито по време на брака движимо и недвижимо имущество.   

В производството за развод по взаимно съгласие, страните трябва да се  явят лично в съдебното заседание. Ако някой от тях не се яви без уважителна причина, делото се прекратява. Едва след като съдът се убеди, че съгласието на съпрузите да се разведат е сериозно и непоколебимо, и прецени, че постигнатото споразумение не противоречи на закона и е в интерес на децата, той допуска развода и утвърждава споразумението с решение. Съдебният акт е окончателен и не подлежи на обжалване. 

 

Необходим ли Ви е адвокат, за да се разведете по взаимно съгласие ?

Ангажирането на адвокат, който да Ви изготви молбата до съда, споразумението между съпрузите, както и да ви напътства и представлява в съдебния процес ще гарантира в максимална степен възможността за бързо и безпроблемно прекратяване на брака.   

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *